Biografie

Gedreven en doelgericht

Esther studeerde aan het Maastrichts Conservatorium, waar zij het diploma koordirectie behaalde bij Jos Besselink. Bij Tonie Ehlen behaalde ze de diploma's docerend en uitvoerend musicus piano. Momenteel is Esther werkzaam als zelfstandig pianodocente, als freelance begeleidster van solisten en koren en als dirigente van Vocal Group Fusion uit Sittard, Vrouwenkoor Thorensis in Thorn, Vrouwenkoor Sonata uit Eindhoven en Vrouwenkoor Quint uit Venlo. In oktober 2021 start ze als dirigente van het koor van Podium Plus te Geleen. Ze zong zelf enkele jaren bij Studium Chorale.

Als pianiste speelde Esther regelmatig met de Marinierskapel en begeleidde ze koren en solisten. Ook als pianodocente heeft ze ruime ervaring, eerst zelfstandig, later via de muziekschool van Heerlen en nu weer zelfstandig. Ze gaf en geeft les aan jong en oud, van recreatief tot de voorbereiding van talenten naar het conservatorium. Esther is lid van de European Piano Teachers Association (EPTA) en biedt ook officieel erkende graadexamens aan.

Tijdens haar carrière werd Esther vijfmaal algeheel winnaar van het Limburgs Koorfestival: in 2002 met Thorensis, in 2018 met Quint en in 2008, 2015 en 2022 met Fusion. In 2014 bereikte Esther met drie koren de finale van het Nederlands Koorfestival in Haarlem (16 finalisten). Tijdens het Balk Vocal Light Top festival 2015 werd Fusion tweede in de Top klasse grote vocal groups en promoveerde Quint naar de eerste klasse.

 

In juni 2016 won Esther met vrouwenkoor Quint het Nederlands Koorfestival. Daarmee is Quint “Nederlands koor van het jaar 2016”. Vocalgroup Fusion werd tweede in dezelfde finale en Esther werd uitgeroepen tot “dirigente van het jaar”. Tijdens de daaropvolgende editie van het Nederlands Koorfestival in 2018 bereikte Esther met Fusion andermaal de finale en behaalde een derde plaats. In 2019 won Esther met Quint het predicaat “goud” bij het internationaal korenfestival te Maastricht en plaatste zich voor de World Choir Games (2021).